Estiraments musculars

La bona qualitat de la nostra musculatura, que sigui forta, elàstica i coordinada, depèn de diferents factors:

  • L’activitat física que es practica, sigui esportiva o laboral i, per tant, dels estiraments que realitzem per recuperar un bon to i una longitud muscular adient.
  • pH sanguini i estat dels òrgans interns, en funció de l’alimentació. Si el pH tendeix a àcid, el to muscular augmenta, per tant, viurem amb més contractures i tendinitis.
  • Hidratació adient dels teixits. Cal beure suficient aigua per afavorir la neteja dels desfets.
  • L’estat emocional també influeix en la qualitat de la nostra musculatura. Si estem angoixats o amb decaïment, el to muscular també es veu augmentat. Medicacions com antidepressius rigidifiquen la musculatura del cos en general.
  • Consum d’estatines (medicació pel colesterol), provoca una degradació de la fibra muscular, fent que es perdi massa muscular i es puguin sentir adolorides diferents zones del cos.

Tota persona, en algún moment de la seva vida, veu com algun d’aquests factors és alterat. Per tant, ens podem ajudar fent estiraments per alleugerir o prevenir problemes a les articulacions.

Els estiraments musculars són un complement per l’automanteniment. No es tracta d’estirar brutalment, sinó d’assegurar la protecció articular.
Aquí presentem una sèrie d’estiraments passius de recuperació. Si els fem bé, obtindrem una disminució del to del grup muscular i mantendrem la flexibilitat articular. Per tant, són estiraments dirigits al final de l’activitat esportiva o laboral, ja que, en relaxar l’estructura, perdríem precisió de moviment i coordinació de les fibres.
L’estirament es manté de 6 a 15 segons, mentre sentim sensació d’estirament. No cal arribar a la sensació de dolor. Si ens passem, podríem lesionar alguna fibra.