Grà de fajol amb verdures

 

INGREDIENTS

  • Fajol (blat sarraí), una mesura de tassa per persona.
  • Aigua, dues mesures de tassa per cada mesura de fajol.
  • Oli d’oliva
  • Sal marina
  • Verdures de la temporada

 

PREPARACIÓ

Tallar les verduretes a trossets petits, en aquest cas hi posarem: porro, api, ceba, mongetes verdes, pastanaga i carbassó. Tenir-ho separat per colors.

Posar la paella a escalfar amb una mica d’oli d’oliva; primer saltajar-hi un minutet les verdures verdes, després afegir-hi les blanques i per últim les taronges. Sense parar de remanar, quan veiem que estàn fetes i cruixents afegir-hi la mesura de grà de fajol previament rentat. Saltejar. Al cap d’uns instants posar-hi les dues mesures d’aigua i el polsim de sal corresponent i tapar a foc lent, fins que el fajol absorveixi tota l’aigua, aixó són uns 30 minuts aprox.

Quan ja ha begut tota l’aigua ja és a punt per servir.

Bon profit!!!!

PROPIETATS

El grà de fajol o blat sarraí, no és un blat normal, és un pseudo-cereal, és a dir, té el perfil nutricional d’una llavor però té l’aparença de cereal. Per tant no conté gluten, no és inflamatòri i és àpte per a celiacs.

Com a propietats, és regulador del colesterol, molt ric en flavonoides i bona font de magnesi. Regula el sucre en sang.

Se l’anomena el rei de la proteïna vegetal, ja que conté entre un 10 i 13% de proteïna, per tant és millor menjar-ho per dinar, per la quantitat d’energia que aporta.