Osteopatia durant l’embaràs

Quan una dona pren consciència del seu embaràs, les reaccions poden ser múltiples i variades. El cos és ple de canvis hormonals, contradiccions emocionals, el sistema està canviant per complet. Apareix una barreja d’il·lusió, emoció, por, plor… tot això es gestiona com bonament es pot, i per això durant aquesta aventura la simptomatologia pot ser variada.
Quan l’embaràs va bé i la mare es troba bé, aconsellem una visita osteopàtica per trimestre, per acompanyar les estructures en el canvi i alliberar la mare i el nadó de tensions innecessàries.
En el primer trimestre, hi ha dones que assumeixen el canvi físic i emocional sense problemes i no es manifesten pertorbacions, a vegades, fins que no se sent el batec del cor del petitó o es veu la primera ecografia, perquè costa creure que hi ha una nova vida en camí. Però hi ha d’altres casos on l’assimilació no és tan fàcil, al cos li costa drenar aquestes hormones canviants i els desfets produïts en la nova creació, la notícia pot ser inesperada i que aquesta mare necessiti el seu temps per fer-se’n a la idea… Els motius poden ser molts i, per tant, els símptomes també. Podem trobar-nos en un primer trimestre amb vòmits, nàusees, son, cansament, apatia, dolors uterins, trastorns del son, restrenyiment…tot de símptomes que poden ser tractats i alleugerits amb osteopatia.
Un cop entrades en el segon trimestre, hi ha el pas d’embrió a fetus, els òrgans ja estan formats i el sistema hormonal de la mare comença a trobar un nou equilibri. En el cas que no sigui així, la simptomatologia pot passar per tenir picors, males digestions, mal d’esquena, infeccions d’orina, fongs vaginals, amenaça de part prematur… Amb un tractament osteopàtic adequat, podem viure aquesta etapa sense patir-la. Durant el segon trimestre, si tot funciona correctament, cal valorar que les vísceres abdominals estan assimilant bé la falta d’espai i troben una nova ubicació on fer la seva funció correctament, valorem si les estructures de la pelvis són lliures, que no creïn pressions al nadó, permetent-li la màxima mobilitat, ara que encara disposa de lloc per moure’s.
Quan entrem en el tercer trimestre, la panxa és pronunciada. En un embaràs on la mare es troba bé, valorem que la pelvis estigui lliure de tensions i que permeti la mobilitat suficient per obrir articulacions en el moment del part, cal parlar amb la mare de com li agradaria donar a llum, si té dubtes o pors i acompanyar-la emocionalment per enfortir-la. També ens podem trobar en el cas que, amb el pes i volum de la panxa, en aquestes dates hi hagi símptomes com ara dolor lumbar, ciàtica, mala circulació, varius vaginals, cremors d’estómac, dificultat en la digestió, respiració limitada, pors, dubtes… Una altra vegada símptomes tractables.
El que volem transmetre és que una dona embarassada no és una dona malalta, i que s’han normalitzat símptomes que no tenen per què aguantar, que es poden solucionar o pal·liar significativament.